Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski laburisti

Lesar: Zakon o lokalnim izborima na Ustavnom sudu

Dragutin Lesar (1)
Patrik Macek/PIXSELL
03.05.2013.
u 14:22

Kroz zakonodavnu inicijativu laburisti će pokušati donijeti zabranu kandidiranja kandidata za izbor zastupnika izvan svoje izborne jedinice.

Šef Hrvatskih laburista - Stranke rada Dragutin Lesar izjavio je danas u Čakovcu da su Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti poslali Zakon o lokalnim izborima koji, smatra, narušava princip trodiobe vlasti.

- Prema tom Zakonu načelnici i gradonačelnici, koji su izvršna vlast, mogu biti i vijećnici u županijskoj skupštini, a župan, na primjer, može biti i član nekog gradskog ili općinskog vijeća. Isto tako, načelnici i gradonačelnici mogu biti saborski zastupnici. Jedna te ista osoba ne može istovremeno biti izvršna vlast i član predstavničkog tijela. Kako u Saboru nismo to uspjeli ispraviti, prošlog tjedna obratili smo se Ustavnom sudu jer smatramo da je dozvoljavanje dvostruke funkcije najgrublje narušavanje ustavnog poretka koji jasno propisuje trodiobu vlati - kazao je Lesar.

Kroz zakonodavnu inicijativu laburisti će pokušati donijeti zabranu kandidiranja kandidata za izbor zastupnika izvan svoje izborne jedinice.

- Takvih je primjera bilo na prošlim izborima. Postavlja se pitanje čiji su oni zastupnici? Promjenom zakona pokušat ćemo spriječiti i takve manipulacije koji su obično posljedica odluka partijskih vrhova kad sastavljaju liste - rekao je Lesar.

>>Laburisti zaključili prikupljanje potpisa za kandidaturu u Sisku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije